THAJSKO 2006


Proč Thajsko?

Nu proč ne. Plány se změnily a my jsme přemýšleli, kde strávíme dovolenou. Koukli jsme na web a našli super levnou letenku do Bangkoku z Frankfurtu a ještě k tomu jízdenku busem do Frankfurtu za 500,- Kč tam i zpět. Takže destinace byla jasná, letos to bude Thajsko. Je 2.12.2006 a my (já a Deni) vyrážíme vlakem z Ostravy do Brna, odkud pojedeme dále busem do Frankfurtu. 3.12 ráno přijíždíme do Frankfurtu k terminálu č.1. Teď najít správnou halu a čekat, čekat až do večera. Halu „C“ jsme našli a tedy čekáme, čekáme 12 hodin na náš let. Ku večeru se necháme odbavit, poté, co otevřeli náš check in. V 19:20 u gate B20 vstupujeme do letadla a následně startujeme. Teď už jen asi 11 hodin letu.

Pondělí 4. prosince

V 13:00 přistáváme v Bangkoku. Procházíme kontrolou a už hledáme bágly naše bágly. Měníme Euro na Bathy v kurzu 1euro = 47,20 bath. (1 Bath = 0,6 Kč). Vycházíme z klimatizovaného letiště do tropického podnebí (+30°C). Z letiště jedeme speciálním busem EXPRESS Air Port za 150B/Os. do centra Bangkoku přímo na ulici Khao San. Cesta trvá asi 1,5 hodiny. Procházíme se na Khao San a hledáme vhodný Guest House na spaní. Khao San je velmi rušná a hlučná, zacházíme tedy do uliček, kde bude více klidu. Nacházíme předem vybraný v Lonely Planet (LP) Green Guest House. Koukáme na pokoj ještě před placením a bereme ho. Je to sice 2x2m, kde jsou jen dvě postele, ale za 80B/Os. v klidné zóně, to je super. Mírně vybalujeme, bereme malé batůžky a míříme do města. Odpoledne a večer poznáváme ruch velkoměsta, nočního trhu a předoslavy narozenin krále. Rovněž jdeme kolem Wat Phra Kaeo a Wat Pho, které jsou již zavřené, ale míříme k Wat Arun, který má být překrásně nasvětlen. A taky že jo. No prostě paráda. Jedeme přívozem přes řeku a už stojíme před tou krásou. Fotíme a fotíme.

Výdaje:

Výdaje v Bath (1 Bath = 0,6 Kč) Tom (B) Deni (B) suma (B)
Ubytování GGH 80 80
Voda 2 l. (1l.= 7B) 14 14
Jídlo (smaž. rýže se zeleninou) 10 10
Jídlo (vaječná omeleta s rýží) 10 0
Přívoz pře řeku 6 6
Internet 10B = 20min 5 5
Mapa Bangkoku 125B 62,5 62,5
Suma 337,5 327,5 665

Úterý 5. prosince

Významný den Thajska, král má narozeniny a čeká se velká oslava. Po ránu asi okolo 7:30 vyrážíme ven. Od rána je už horko, kupujeme vodu a jdeme směr královský palác Wat Phra Kaeo (Grand Palace). Dneska je vstup volný, takže jsme ušetřili 2x200B. Výstavba Wat Phra Kaeo započala v roce 1783, složí jako schránka Smaragdového Budhy a jako sídlo krále. Z Wat Phra Kaeo přecházíme do vedlejšího Wat Pho. Je to hned vedle, jdeme po chodníku kolem hradem Wat Phra Kaeo.

Cestou nás zastavuje muž a ptá se, kam jdeme. My říkáme Wat Pho a on nám sděluje, že je zavřený pro turisty, protože král má narozeniny, a že do něj mohou jen domorodci. Za to nás láká někam jinam. My mu nevěříme, nicméně děkujeme a jdeme si svou cestou k Wat Pho. Samozřejmě, že je otevřený a je krásný, vstupné 50B/Os. Tento je známý zejména sochou ležícího Budhy, dlouhou 46m a celou pozlacenou. Socha zabírá celý vihán (chrám). Celý komplex chrámu je obrovský a nádherný. Zde jsme asi 1 hodinu, celý ho procházíme a fotíme a fotíme.

Z Wat Pho míříme k Wat Arun – chrám Úsvitu. Opět jedeme přívozem přes Chao Phraya river za 6B/Os. a přicházíme k chrámu. Platíme vstupné 20B/Os. a už se procházíme po a kolem té krásy. Dá se na něj vylézt po prudkých schodech asi do poloviny, odkud je nádherný výhled. Je to jedna z dominant 12 miliónového města z porcelánových úlomků. No prostě nádhera. Jdeme zpět k přívozu a plavíme se přes řeku zpět. Na řece panuje velmi čilý provoz lodí, v systému je chaos. Všichni jezdí na plný plyn tam a zpět.

Stojíme na molu a čekáme na naši loď, která nás hodí o pár zastávek dál. Po řece to je nejrychlejší přepravou v Bangkoku. Už jede ta naše s oranžovou vlajkou, my nasedáme a průvodčí platíme 18B/Os. a to, ať jedem kamkoli. Jedeme asi 6 stanic na molo Si Phraya, ze kterého pokračujeme pěšky k Wat Traimit. Cestou nás zastavuje Číňan a nabízí nám TukTuka. Nabízí nám jízdu za 10B až ke chrámu, který je poblíž vlakového nádraží Hualamphong, na které jsme stejně chtěli kvůli rezervaci jízdenek na další den. Takže fičíme TukTukem asi 10min. Jdeme na nádraží, odchytává nás informátor a posílá nás k mezinárodní pokladně pro cizince, kde my i oni umí anglicky. Kupujeme lístky na zítřejší večer, bohužel už je jen 3 třída. No uvidíme. Z nádražní klimatizované haly plné policistů jdeme k Wat Traimit. Trošku bloudíme, ale pak jej nalézáme v uličce. Platíme vstupné 20B/Os. Wat Traimit je slavný tím, že je zde socha Budhy z ryzího zlata. A taky, že jó, je to paráda na tu hromadu zlata koukat.

Z Wat Traimit fičíme opět TukTukem k domu Jima Thomsona. Trošku jsme naletěli Tuktukářovi na tak nízkou cenu a nejdříve jedeme do obchodu s cennostmi. Ten procházíme letem světem a už jsme venku, mávám na Tuktukáře a říkám mu, že teď už k tomu domu Jima Thomsona. U domu jsme byli cca po 10 min. jízdy, ale moc se nám tedy nelíbil, cena 200B/Os. nás odradila. Takže nejdeme dovnitř, koukáme do mapy a jdeme směrem k obchodnímu domu MBK. Zde jsme koupili adaptér do zásuvky pro nabíjení baterek do foťáku.

Teď pěšky míříme na Golden Mount a Wat Saket. Do obou je vstup zdarma. Wat Saket byl úplně prázdný bez turistů a domorodců. Bylo nám to trošku divné, ale proč ne. Jelikož jsme vešli bočním vstupem a vyšli hlavním vstupem, kde byla cedule, že chrám je v rekonstrukci, tak už jsme to pochopili. Přesto po rekonstrukci ani vidu ani slechu, chrám byl nádherný. Stoupáme po schodech na Golden Mount, odkud je nádherný výhled na celý Bangkok. Jsou zde zvony pro štěstí a zlaté chedi. Z Golden Mount míříme směrem k Wat Phra Kaeo, kde chceme sledovat oslavu narozenin krále. Mezitím ještě navštěvujeme chrám Wat Suthat 20B/Os. Tento je velmi rozsáhlý a nádherný. Zde si dáváme dobrých 20 minut spaní na pečlivě upravovaném trávníku. Mniši chodí kolem nás, jelikož nikoho nerušíme ani nepohoršujeme, nechávají nás v klidu.

U Wat Phra Kaeo se již pomalu chystá slavnostní průvod a my jsme u toho. Začíná se to štosovat a já už mám foťák v pohotovosti a fotím tu krásu. Původně jsme si mysleli, že to bude tak na hoďku, max. 2. Nicméně v davu několika desítek tisíc lidí trávíme asi 5hodin, bez vody a jídla, které došly. Shlédli jsme průvod i krále, no paráda. Teď už se jen protlačit mezi všemi, co se tlačí k našemu Guest House. Na Khao San si dáváme vodu a smaženou placku s banánem s čokoládou, no paráda. To byla taková sladká odměna za ten celý den.

Výdaje:

Výdaje v Bath (1 Bath = 0,6 Kč) Tom (B) Deni (B) suma (B)
Vstup Wat Pho 50 50
Vstup Wat Arun 20 20
Přívoz tam i zpět 6 6
Lodní express 18 18
TukTuk 10 10
Vstup Wat Traimit 20 20
TukTuk 5 5
Prací prášek – 1ks/10B 5 5
Adaptér do zásuvky 180B 90 90
Vstup Wat Suthat 20 20
Voda 6l. postupně 25 25
Pad Thai (smaž. nudle) 15 15
Banana pancake s čokoládou 0 25
Ubytování GGH 80 80
Voda v GGH 7 7
Suma 371 396 767

Středa 6. prosince

Ráno jdeme pěšky do Paláce Vimanmek, což je letní královské sídlo. Vstupné je 100B/Os. a je neuvěřitelně nádherný. Dostali jsme průvodkyni v angličtině, respektive hned 3, které si nás předávaly, aby si všechny procvičily angličtinu. Po cestě zpět se zastavujeme v obchodě 7-Eleven. Okolo 12:00 se odhlašujeme z GGH, protože je check out, nicméně bágly necháváme po domluvě s majitelkou GGH na recepci. Opět na lehko vyrážíme ven a jdeme směr chrám BENCHAMABOPHIT.

Chrám BENCHAMABOPHIT je krásný tím, že je celý z bílého mramoru. Docházíme tam cca po 30 pěší chůze. Jakmile člověk projde za zdi chrámového komplexu, ocitne se jakoby v jiném světe. Je zajímavé to, že ruch velkoměsta zde není slyšet. Nevím, jak to dělají, ale je tam neuvěřitelné ticho, klid a pohoda. Zlehka si procházíme areál, až docházíme k takovému příjemnému altánku, kde si dáváme blahodárný spánek tak na 2 hoďky. Poté se jdeme podívat přímo do chrámu, je nádherný.

Z chrámu vyrážíme zpět směr GGH, zastavujeme se na trhu, kupujeme ananas, je výborný jako vždy. Cestou docházíme ještě ke chrámu BOWORNIWET, nicméně ten byl zavřený. Poté docházíme do GGH. Bereme těžké bágly a jdeme najít autobusovou zastávku, kde zastavuje bus. 53, který nás hodí za pár B na nádraží. Zastávku jsme našli a už jen čekat. Po 10 min přijíždí a my nasedáme. Průvodčí nás hned kasíruje 2x7B. Jedeme cca 10 min a bus zastavuje a vypíná motor. Spolucestující nám taktně naznačují, že máme vystoupit a nastoupit do jiného busu č.53. Chvíli nechápeme, ale pak nám to dochází. Busy jezdí furt dokola srkz Bangkok, sem tam mají konečnou, kde se busy prohodí. Takže přesedáme a fičíme dál. Dle mapy sledujeme pozici, nicméně řidič na nás cosi řve, že máme ještě chvilku, bo dle báglu soudí, že fičíme na vlak. Nicméně pak nás vyhazuje přímo před nádražím. Je prostě místní znalec. Nádraží je velké, všude hromada lidí čekající na vlak. Jelikož mají státní svátek, kvůli královým narozeninám, spousta lidí cestuje tam a zpět. Nádraží je nuvěřitelně čisté a kultivované a to asi i díky tomu, že na dohled, kde sedíme je asi 20 policistů mající dozor. Deni rekognoskuje terén a zjišťuje, že na toaletách je sprcha za 10B. Jde do toho a přichází s tím, že je super, je čistá a osvěžující. Tak toho využívám i já a bylo to super. Čekáme na vlak, poté jdeme prozkoumat peróny a on už tam stojí. Bereme tedy bágly a hurá do vlaku. Jak jsem ho viděl, hned jsem si vzpomněl na film Muž z HongKongu s Belmondem. Typický asijský vlak. Nastupujeme, dle rezervace 3 třídy hledáme svoje místa. Není problém, sedíme a čekáme na odjezd. Jelikož jsou Thajci malí, jsou takto i dimenzovány sedačky, tj., jsou malé. Nicméně srovnáváme se a jedem. Po asi 2 hoďkách jízdy si všímám, že mi pod nohy něco proběhlo. Nedávám tomu nějakou moc velkou pozornost, asi už jsem unavený. Nicméně po chvílí to běží zpět. On to je asi 6 cm velký šváb a rychle si to maže srkz sedačky. Říkám si, kam tak spěchá a ona za ním krysa (taková menší, ale krysa). Už chápu jeho spěch. Toto byl jediný takový špatný zážitek z Thajska.

Výdaje:

Výdaje v Bath (1 Bath = 0,6 Kč) Tom (B) Deni (B) suma (B)
Vstup Vimanmek 100 100
Úschovna věcí Vimanmek (povinná) 15 15
Mapa busovýh linek v Bangkoku 70B 35 35
Voda 6B, limonáda 10B, jogurt 11B 13 14
Voda 6l 21 21
PadThai 15 15
Ananas 0 10
Jízdenka vlaku 3tř. do Phitsanulok 219 219
Internet 5 5
Bus č. 53 na nádraží 7 7
Sprcha na nádraží 10 10
Suma 440 451 891

Čtvrtek 7. prosince

Brzo ráno v 04:50 přijíždíme do Phitsanulok. Hned na nádraží jsme si koupili lístky na večerní vlak do CHIANG MAI a opět do 3 tř. bo jiná už nebyla volná, což je škoda. Na nádraží jsme odhodili velké baťohy do úschovny, ikdyž tu žádná oficiální asi nebyla, prostě jsem překecal nádražáka za 20B/batoh. Nicméně v té místnosti už nějaké bágly byly, takže jsem to tak trošku nechápal. Při vystupování z vlaku jsme narazili na 2 bělochy mluvící podobnou řečí, chvíli nějakou slovanskou, pak anglicky. Pak jsme zjistili, že to jsou Poláci z Krakova. Měli jsme stejný plán, tudíž spojujeme síly a jdeme k hotelu TOPLAND, protože odtud by měl jezdit nějaký bus do města SUKHOTAI.

Procházíme ranním městem, kde už pomalu ožívá ruch tržiště, všichni všechno chystají atd, no paráda. Přicházíme k hotelu na dálnici vedoucí městem a hledáme nějakou busovou zastávku. Tu jsme zatím nenašli, ale v LP píšou mávejte na všechny busy a zkuste něco chytit. Dlouho nic, až si to fičí jeden bus, tak máváme jako šílení a on zastavuje. Ptá se nás kam, thajsky a my, že do SUKHOTAI. On gestikuluje, že tam asi nejede, ale že máme jít za ním cca 100m,, že tam je zastávka. Tak jdeme, on tam dojíždí a něco opět gestikuluje, že máme stát tu a mávat na všechno, co se pohne. Po chvíli fičí luxusní bus a my máváme a on zastavuje. Vyběhne průvodčí a že kam chceme a my opět říkáme, že do SUKHOTAI. Ona, že tam jede a že jsme v klimatizovaném buse, kde je kosa jako v mrazáku. Chvíli to je super, ale po hodině je nám kosa jako blázen a oblíkáme vše, co je po ruce. Do SUKHOTAI to je tak 2 hoďky jízdy, kde dojíždíme na místní autobusák. Hned se na nás vrhají naháněči, taxikáři a jiná verbeš. Nicméně vše odmítáme a jdeme na informace se poradit, v kolik a co jede do OLD SUKHOTAI, kde je ten historický park. Paní nám ukazuje, kde si máme sednou, a že nás někdo vyzvedne. Zvláštní systém, ale zde to funguje. Po chvíli přichází nějaká paní, něco naznačuje, a na pokyn OLD SUKHOTAI ji následujeme do busu. Jedeme asi 40? přes celé město a vyhazuje nás přímo před historickým parkem. To už Poláci nejsou s námi, zůstali v NEW SUKHOTAI a hledali ubytování.

V OLD SUKHOTAI si hned vedle busové zastávky půjčujeme kola, no spíše takové historické ukrajiny a jdeme, respektive jedeme na to. Platíme vstupné a už na kole projíždíme parkem, což je zde nejlepší doprava. Jednak je park dost rozsáhlý, takže na kole stihnete vše, a jednak na kole proudí vzduch, což vás i trošku v těch tropech ochladí. Postupně nacházíme a procházíme chrámy WAT MAHAT HAT, WAT CHUM, WAT SI NAWAJ, WAT SA SI, WAT TRAPANG, WAT HIN. Celá areál je prostě nádherný, jelikož jsme tu brzo ráno nikde žádný turista, prostě klídek, duchovno atd. Vracíme kola do půjčovny, kupujeme vodu. Pak slyším jet velký bus a říkám si, že ho zkusím zastavit. Deni tomu moc nevěří, ale já jdu do toho. Vstupuji do poloviny jeho jízdního pruhu a mávám jak zběsilý a on zastavuje, nicméně co mu taky zbývá. Dle toho, jak se tu jezdí, to byla odvaha více než velká a Hollywood by měl ze mě radost. Ale účel světí prostředky a tak už sedíme v luxusním buse, který nás za vyloženě směšné Baťíky veze na autobusák do NEW SUKHOTAI.

V NEW SUKHOTAI vysedáme a opět odháníme spousty naháněčů, taxikářů apod. Na informacích zjišťujeme, že za hoďku nám to fičí do PHITSANULOK. Čekáme venku a opět přichází průvodčí a žene nás do busu, no do busu, asi 40 let starý Mercedes, ale funkční. Opět klima na plné pecky atd. Platíme a fičíme, a říkáme si, jak to dneska super vyšlo. V PHITSANOLOKU jsme si říkali, že řekneme řidiči, ať nás vyhodí u hotelu TOPLAND, nicméně to se nám nedaří, takže nás vyhazuje na autobusáku. Kolorit s naháněči se opakuje, nicméně jdeme na informace, ať nám poradí, případně dají mapu města. Dostáváme mapu města, no mapu. Spíše rukou nakreslené 3 hlavní ulice a místo autobusáku a vlakového nádraží. Jdeme tedy dle mapy, která měřítko nezná ani z vyprávění. Cestou kupujeme ještě čerstvou chlazenou vodu.

Jdeme po velké ulici, když už se nám to nezdá, zastavujeme se u policistů, kteří zde s mladými studenty řeší nějaký ten dopravní konflikt. Policisti ani slovo anglicky, ale ti studenti nám pomohli. Opět to byla pro ně příležitost mluvit anglicky. Ti nám radí kudy a kam k chrámu WAT PRA SRI RATTANA, protože zde je celkem ojedinělý Buddha s plochým výrazem ve tváři. Takže jdeme asi dalším 10 minut daným směrem, když za námi, respektive před námi zastavují policejní motorky. My, co se děje, ale oni něco Thajsky, že máme nasednout. Tak si říkám, co jsme provedli, ale oni pořád jen WAT, WAT. Takže každý nasedáme na jednu z nich a jedeme někam tedy s policajty. Došli mi, že nás tam chcou asi hodit. A fakt jó. V tom se něco změnilo a oni jedou pomalu, plynule a všichni kolem stojící koukají, co se děje, protože policajti vezou cizince. Oni jsou evidentně hrdí, dle jejich výrazu a všichni nám mávají. Na policejních motorkách přijíždíme až k WAT PRA SRI RATTANA (vstup zdarma), uctivě děkujeme thajsky, včetně vzájemných úsměvů (což je největší projev úcty).

Po prohlídce chrámu jdeme pěšky skrz město k nádraží, cestou kupujeme vodu. Jelikož nám ten den vyšel více než nejlépe, máme cca 6 hodin do odjezdu vlaku do CHIANG MAI. Toho opět využíváme, protože Deni opět objevila sprchu za nějakých 10Bátíků. Čas trávíme tím, že si prochází trh, kde se nakonec seznamujeme s jedním Američanem, který zde učí angličtinu. Takže s ním kecáme a kecáme, on nám pomáhá si vybrat večeři na trhu (má bohaté zkušenosti). Tudíž večeříme, čekáme, kecáme a čekáme. Blíží se 20:45, přibližuje se k nám personál nádraží s tím, že nás upozorňuje, že za chvíli přijede náš vlak (tou jsou tedy služby). Vlak přijíždí a jelikož máme opět lístky do III. třídy, protože vyšší nebyla, nacházíme označené sedadlo a fičíme. Jelikož je to III. třída, tak sem tam opět prožene nějaký ten švábík či jiná havěť, ale to už nás nepřekvapí.

Výdaje:

Výdaje v Bath (1 Bath = 0,6 Kč) Tom (B) Deni (B) suma (B)
Lístky na vlak do CHIANG MAI III. třída 175 175
Úschovna zavazadel na nádraží 20 20
Klima. bus z Phitsanulok do New Sukhotai 40 40
Klima. bus z New Sukhotai do Old Sukhotai 20 20
Vstupné do Old Sukhotai Historical Park 40 40
Příplatek za kola 10 10
Půjčovné za kola 20 20
Klima. bus z Old Sukhotai do New Sukhotai 15 15
Klima. bus z New Sukhotai do Phitsanulok 40 40
1x banány (10ks) 1 x ananas 10 10
Voda 2l (ve městě) 5 5
Voda 2l. (na nádraží) 9 9
Večeře na nádraží (vepř. maso + rýže + omáčka) 17,5 17,5
Suma 421,5 421,5 843

Pátek 8. prosince

V 08:00 přijíždíme do CHIANG MAI. Vlak měl zpoždění jen 2,5 hod., což je na zdejší poměry ještě v celku slušné. Na nádraží, kde jsme odehnali opět spousty motivovaných naháněčů, jsme se chopili telefonní budky a volali do předem vybraných penzionů z LP. První 2 to nebrali, třetí neuměl anglicky a až ten čtvrtý, to byla trefa. Libra Guest House (LGH). Voláme a blokujeme pokoj (dobře, že jsme to udělali). Pak vycházíme ven splašit nějakou dopravu do centra z nádraží, klasické MHD jako v Bangkoku zde nejezdí, místo toho tu jsou soukromé pick-upy, které jezdí non-stop a odkudkoli kamkoli. Dále jsou zde tuk-tuky. My si vyhlížíme jednoho staršího člověka s tím, že chceme do LGH. On povídá, že chce 90B, ale já mu říkám, po zralé úvaze, že víc než 60B mu nedám. Po chvíli povoluje a jedeme za 60B až před LGH. Cesta trvá dobrých 20 minut. Mezitím poznáváme město a pamatujeme si význačné body pro orientaci.

Přicházíme na recepci rodinného penzionu LGH a oznamuji, že jsem před chvíli volal z nádraží a blokoval pokoj na jménu THOMAS, protože říct mu, že jsem Křížkovký, bylo asi zbytečné. Jdeme se podívat na pokoj a pokoj je super. Zároveň šli s námi další dva cizinci, ale jelikož my měli blokaci, máme první právo. Pokoj bereme, je super, má vlastní koupelnu s WC, pokoj s větrákem a bílé lůžkoviny. No za 150B/za noc, je to super. Takže se ubytováváme, dáváme blahodárnou sprchu a potom to jdeme vyřídit na recepci. Jsme velmi, opravdu velmi spokojeni.

Na recepci si hned dáváme osvěžující jogurtový shake za 25B a jdeme se prospat s tím, že cca v 14:00 vstaneme. Jsem celkem dosti unavení a dolámání z vlaku. Okolo 14:30 vstáváme a jdeme na průzkum města. Na recepci dostáváme barevnou mapu zdarma s tím, že milá recepční nám doporučuje, co navštívit, což se shoduje s LP. Takže procházíme městem a navštěvujeme WAT CHIANG MAN, WAT U MONG KLANG, WAT PHAN TAO, WAT CHEDI LUANG, WAT CHAIPHRA KIAT a WAT PHRA SIANG. Ve městě potkáváme první 2 Čechy, dáváme se do řeči, vyměňujeme si poznatky. Poté jdeme zpět do LGH, cestou jdeme ještě na internet (10B/30minut.). V LGH si dáváme jídlo a navrch výborný melounový shake. Porce byly obrovské.

Výdaje:

Výdaje v Bath (1 Bath = 0,6 Kč) Tom (B) Deni (B) suma (B)
Ubytování v LGH 150B 75 75
Jogurtový shake 25 25
Telefon z nádraží 1 1
Minibus z nádraží do LGH 60B 30 30
Voda 3,5l. 12,5 12,5
Internet 30min. 10B 5 5
Jídlo rýže+nudle+kuřecí maso+zelenina 40 40
Melounový shake 10 10
Vstupy do WATů (zdarma) 0 0
Suma 198,5 198,5 397

Sobota 9. prosince

Ráno si dáváme snídani v LGH, Deni ananasový shake, já zeleninový salát. Hned naproti si jdeme půjčit skútry, no spíše motorku. Nabízí nám YAMAHU 125cm3 za 200B/den. To je dobrá cena, tedy berem. Nejdříve jedeme natankovat benzín 25B/1l., bereme 2 l. Vše je tedy OK a my si to míříme do národního parku DOI SUTHEP. U vstupní brány se informujeme a bereme si mapku. Fičíme dál asi 10km furt do kopce. U první odbočky je vrátnice jako vstup, zde platíme 200B. Jedeme dál a navštěvujeme vodopád MON THA THAN. Poté jedeme dále a navštěvujeme zimní palác krále BHUPHING PALACE za 50B/os. Následně jedeme dál do paláce DOI SUTHEP, vstup zdarma, protože je to v ceně NP DOI SUTHEP (těch 200B). Pokud člověk nemá vstupenku, platí znovu. Chrám je velmi nádherný a je z něj nádherný výhled do okolí. Nahoře hrají domorodci na původní nástroje. Výborná atmosféra, když je zde mnoho lidí, spíše domorodců. Cestou jedeme dále do vesnice horských kmenů HMONGŮ. Avšak tato vesnice už je jen velký business, jedna velká tržnice. Sice jsme tam dojeli, ale hned se na motorce otočili a jeli zpět.

Nyní míříme na motorce do MAE SA. Zde je sloní rezerva. Jedeme zde asi 1 hod. Poznáváme místní kraj. Na silnici se cítíme už jako doma, ikdyž se zde jezdí vlevo. Do MAE SA dojíždíme asi okolo 15:00, což už je na slony pozdě, protože dle recepční už jdou do pralesa jíst a pít. Takže odjíždíme, ale u potoka tak na 20m vidíme slony. Zastavujeme, oni se koupou a pijí, následně vycházejí na náš břeh a se svými průvodci docházejí až k nám. Opět si navzájem vyměňujeme úsměvy, což je vstupenka ke všemu v téhle nádherné zemi. Takže si z blízkosti 0,5m metru prohlížíme tyhle obry a pak fičíme dál. Cestou jedeme kolem čerpačky a opět tankujeme, cca 2,3l za 60B. Rozhodujeme se zajet se podívat do SAN KAMPHAENG, kde jsou horké prameny a gejzíry, dle mapy by to mělo být kousek, no uvidíme. Cesta byla dost dlouhá, včetně jedné objížďky. Nakonec tam dojíždíme a jdeme se tam podívat.

Platím parkovné 10B a vstup 2x30B. Areál je jako rajská zahrada, plno květin, 100% úprava, čisto a pořádek, 2 gejzíry a vřídla. Oni všude prodávají vajíčka s tím, že člověk si je v tom horkém prameni, který má těsně pod 100°C uvaří. Dále voda vytéká do potoku, kde si lidé nahřívají nohy, koupou apod., a to dle teploty tak, jak jsou daleko od pramene. Po prohlídce míříme už zpět do CHIANG MAI. Naposledy tankujeme a vracíme motorku. V LGH si dáváme večeři – banana shake, kuře s ananasem a hrozinkami + rýže.

Výdaje:

Výdaje v Bath (1 Bath = 0,6 Kč) Tom (B) Deni (B) suma (B)
Snídaně (D=anan. Shake, T=zel.salát) 20 20
Vyprání prádla 40B 20 20
Ubytování LGH 150B 75 75
Půjčovné motorky 200B 100 100
Tankování 2l 50B 25 25
NP DOI SUTHEP – vodopád + WAT D.S. 200 200
BHUPING PALACE zimní palác 50 50
Ananas 10B 5 5
SAN KAMPHAENG 30 30
Parkovné SAN KAMPHAENG 5 5
Tankování 2,3 l 60B 30 30
Tankování 1,8 l. 40B 20 20
Večeře banana shake kuře s ananasem a hrozinkami + rýže 50 20
Suma 630 600 1230

Neděle 10. prosince

Noc ze soboty na neděli byla dosti zajímavá v tom, že okolo 22:00 začala střevní nevolnost u obou z nás. U mě naštěstí skončila těšně po ránu, nicméně Deni to trápilo ještě celý den. Recepční se nás ptala, co jsme jedli a pak nám řekla, že to bude pravděpodobně z hrozinek, které byly v jídle, co nám sama chystala. Prý se to někdy u turistů u těchto pokrmů stává. Nicméně je tedy ráno a my se chystáme na celodenní trek na sever k hranicím s Barmou atd.

Vyrážíme tedy klimatizovaným minibusem, ještě s dalšími turisty z Austrálie, Číny a Anglie směr sever. První zastávka je na motýlí a orchideové farmě. No paráda radost pro oko i čočku fotoaparatického přístroje. Potom se přesunujeme k CHIANG DAO CAVE, kde procházíme krásnou vápencovou krasovou jeskyní, kde se člověk z toho tropického horka trochu zchladí. Míříme dál na sever k řece MAE KOK. Zde si prohlížíme chrám, menší jeskyni a místní hory, které hraničí s Barmou.

Pokračujeme dále až do vesnice Karenů a Padangů. Poznáváme místní lidi a kulturu, jak dlouhokrkých Karenů, tak i Padangů. No paráda, když v dnešní době to je už jen pro bussines. Bohužel, ale je to tak. Míříme dále do vesnice Hmongů, tato však již není tak zajímavá je to spíše takové standardní Thajské tržiště. Zpět na LGH jsme přijeli okolo 19:00 a dáváme si blahodárnou sprchu. Pak jdeme na recepci a odhlašujeme se, dáváme si ještě čínský zelený čaj. Okolo 20:00 vyrážíme na těžko s báglama do města s tím, že chytnem nějakého tuk-tuka nebo taxi. Chvíli nic, ale pak na mé hvízdání jako v New Yourku zastavujeme jednoho a za 60B fičíme na nádraží na vlak.

Výdaje:

Výdaje v Bath (1 Bath = 0,6 Kč) Tom (B) Deni (B) suma (B)
Organizovaný trek na sever, včetně jídla 900 900
Voda 3x1.5l 22,5 22,5
Cola 2x 12 12
Trustový chleba 16B 8 8
Tuk tuk na nádraží 60B 30 30
Vlak z CHIANG MAI do AYUTHAYA* 446 516
Suma 1418,5 1448,5 2907

* Vlak je II. třída, spací vůz, s větrákem, kde Deni spí dole a já nahoře. Proto ten rozdíl ceny.


Pondělí 11. prosince

Vlakem se přesunujeme do AYUTHAYA. Pokaždé, když prochází průvodčí se ho ptám v kolik tam dojedeme, protože už jsme tam měli dle dojezdového času být. Jelikož názvy stanic jsou pouze v jejich čajovém písmu, nelze tedy nikdy říct, ve které stanici jste. On nám stále říká že máme spoustu času svou základní lámanou angličtinou a pořád ukazuje na prstech 4 hodiny. Z toho dedukujeme, že máme 4 hoďky zpoždění. Takže místo v 10:00 přijíždíme do královského města AYUTHAYA ve 14:00. Konečně nejsme dolámaní, spací vůz byl super, všude krásně bílé lůžkoviny, které mění vždy v koncové stanici. No paráda jsme rovní, vyspaní a v pohodě. Ještě ve vlaku prošla paní, co prodávala ananas, takže jsme i posnídali.

Procházíme městem od nádraží směr centrum, řeku překonáváme přívozem. Z LP máme vybraný Guest House Tony´s place (dále také) GHTP. Docházíme tam, Tony přichází s úsměvem a nabízím nám krásný pokoj s větrákem za 200B. Jdeme se na něj kouknout a je fakt super, takže berem, protože ostatní penziony leč mají podobné ceny nejsou tak pěkné, případně nemají vlastní restauraci či jiné služby (né že by na tom tak záleželo, ale líbí se nám tu). Po vyřízení formalit vyrážíme do města na památky z královské doby AYUTHAYA.

Navštívili jsme chámy WAT PHRA MAHATHAT, WAT RATBURANA, WAT THAMMIKARAT, WAT SUWANNAWAT. Všechny památky jsou nádherné, ikdyž u většiny soch Buddhy jsou ulámané hlavy, což kazí dojem. Toto vzniklo po nájezdu Barmánců a jejich obsazení města. No, je to prostě kus hodně dávné historie. Vracíme se zpět do GHTP, dáváme si sprchu a jdeme dolů něco zobnout. Objednáváme si, když v tom někdo na nás zezadu volá, vy jste Češi? Otáčím se, koukám a odpovídám, že jo. Přidává se k nám jeden Čech z Liberce, který zde již je týden a zakončuje dovolenou. Prohodíme pár slov o Thajsku a pak se domlouváme, že se půjdeme kouknout na noční památky, protože by měly být nádherně nasvětlené.

Přicházíme do centra dění, kde je obrovský frmol lidí a tu spatřujeme, že se zde koná divadelní představení, spíše opera přímo mezi památkami. Jelikož už byl konec, jdeme se kouknout letmo na přestrojené herce v dobových krojích a na slony. Rovnou se domlouváme na zítřek s tím, že chceme tuto operu vidět celou. Procházíme dále kolem památek, něco fotíme, pak si koupíme ještě vodu a míříme zpět do GHTP. Jdeme spát zítra bude náročný den.

Výdaje:

Výdaje v Bath (1 Bath = 0,6 Kč) Tom (B) Deni (B) suma (B)
Ubytování v GHTP 100 100
Vstup do WAT PHRA MAHATHAT 30 30
Vstup do WAT PHRA RATBURANA 30 30
Ananas 15B 7,5 7,5
Voda 3l. 13 13
Chleba 25B 12,5 12,5
Internet 20B/1 hodina 10 10
Přívoz přes řeku 3 3
Jídlo: rýže s ananasem 35 0
Výborný lístkový černý čaj 0 30
Suma 241 236 406

Úterý 12. prosince

Toto ráno jsme vstali velmi brzy. Posnídali jsme müsli ještě z domova a vyrážíme dále, respektive jedeme busem do BANG PA-IN. Jdeme směr velké tržiště, které zároveň slouží i jako ústřední autobusové, spíše náklaďákové stanoviště. Zprvu nemůžeme nic najít, protože všechny nápisy na autobusech, spíše náklaďácích (sáwngthaew) jsou v jejich čajovém písmu. Poté se ptáme kolemjdoucích, cože pak to jede do BANG PA-IN. První z nich nás přivádí k jednomu náklaďáku, říká řidiči kam chceme a on jen ukazuje, ať si vlezeme na korbu, že tam jede. Tudíž už sedíme na podélných lavicích pěkně polstrovaných a fičíme. Nabíráme ještě nějaké domorodce co jedou zrovna do práce a fičíme.

Po hodině jízdy přijíždíme do BANG PA-IN cca 08:00 nicméně nevíme, kde vystoupit. Ptáme se spolucestujících, ale ti jak slyší angličtinu, tak nechápou. Nicméně pak nám ukazují, kde vystoupit, přece jenom turisti chodí jen na jedno místo a tím je královský palác v BANG PA-IN. BANG PA-IN je systém královských palácových budov, které jsou v areálu královského paláce. Je to taková jedna velká rajská zahrada. Všude čisto, anglický trávníček, prostě nádhera. Zde se nám strašně moc líbí, zůstáváme tady celé dopoledne až do oběda. Po projití všech paláců, včetně toho královského, trůního, čínského a po vylezení na místní rozhlednu, ze které jde vidět nádherně celé město se vracíme zpět, kde nás autobus vyhodil, tedy opět na tržiště.

Chvíli čekáme než dojede ten náklaďák, který má na korbě lavice a místo sklápěčky schůdky, mezitím potkáváme prodejce ananasu a hned do jednoho jdeme. Parádní ledové osvěžení. Zpět do AYUTHAYA se dostáváme po hodině jízdy, autobus nás vyhazuje opět na tržnici cca 7 minut od GHTP. Jsme totálně unavení z horka, jdeme si dát studenou sprchu. Naproti GHTP si půjčujeme kola, no spíše thajské ukrajiny a jedeme si projet zbytek města. Navštěvujeme chrám WAT PHRA SI SAPHET, WAT MONGKHON BOPHIT, WAT PHRA MERU, WAT PRA RAM a WAT LOKAYA SUTHARAM´. Opět dojíždíme úplně zpocení na GHTP, dáváme si další sprchu a jdeme si na chvíli lehnout. No na chvíli, spali jsme 3 hodiny.

Okolo 18:00 vstáváme a vyrážíme opět s tím Liberečákem na to divadelní show – operu. Tato se koná v areálu chrámu WAT PHRA MAHATHAT. Představení je super, opera popisuje, jak kdysi Barmánci přepadli Thajské královské město AYATHAYA a jak si jej opět pak Thajci vybojovali zpět. Opera, kde výprava měla asi tak 300 lidí, je včetně optických a akustických efektů, včetně střílení z děl, pyrotechniky a ohňostroje. No paráda se na to koukat. Po skončení jdeme mezi herce a fotíme si je v těch nádherných krojích dané doby. Musím uznat, že Thajky jsou opravdu nádherné. Cestou zpět na GHTP v pozdních večerních hodinách si ještě kupujeme vodu a chleba na ráno. Zítra nás čeká dlouhý den.

Výdaje:

Výdaje v Bath (1 Bath = 0,6 Kč) Tom (B) Deni (B) suma (B)
Autobus z AYUTHAYA do BANG PA-IN 20 20
Vstup do královského paláce BANG PA-IN 100 100
Autobus z BANG PA-IN do AYUTHAYA 20 20
Půjčení kol 40 40
Vstup do WAT PHRA SI SAPHET 30 30
Vstup Thajská opera 100 100
Ubytování v GHTP 100 100
Ananas 2x 10 15
Vyprání prádla 20B 10 10
Voda 5l. 30 30
Chleba trustový 14B 7 7
Suma 467 472 939

Středa 13. prosince

Vstáváme velmi brzo, tj. v 05:30, protože již v 06:00 nám odjíždí vlak na celodenní výlet směr PHIMAI. Necháváme se převézt přes řeku přívozem a už stojíme na nádraží. Kupujeme si lístky do II. třídy s air condition, protože tento vlak třídu jen s větráky nemá. Vlak má již 1 hodinové zpoždění, ale na toto jsme si již zvykli. Nastupujeme a míříme na východ ke Kambodžským hranicím směr město KHORAT. Hned po nástupu se nás ujímá sličná stewardka, no hold II. třída s klimou. Usazuje nás na místo a během 5-ti minut nám donáší chladný nápoj a něco k jídlu, že to je v ceně. Nepohrdáme a berem, když ani vlastně nevíme co, protože to vypadalo dosti divně, nicméně následně to chutnalo výtečně. Byla to houska a dvě minirolády, jedna zelená a druhá červená.

Do Khoratu dojíždíme s 20 minutovým zpožděním, ale už to ani nevnímáme. Hned na nádraží se nás chytaj naháněči, tuk-tukáři a taxikáři. Všechny odmítáme a jdeme dle mapy v LP směr Terminál 1 na autobus do PHIMAI. Jelikož jsme terminál 1 nějak nenašli, jdeme na terminál 2. Pěšky už jdeme dobrých 30 minut, což je na thajské poměry tedy mazec. Nicméně terminál 2 nacházíme, na informacích se ptám kudy kamžeto na směr PHIMAI. Paní nás posílá na stanoviště tuším 41 a my docházíme úplně přesně, průvodčí už si nás láduje do busu. Platíme jízdné a fičíme během 5 minut. No parádo, to nám to opět vyšlo. Je to obyčejný starý mercedes s dřevěnými podlahami s výhledem až na cestu až na zem. No za 36B to neberte.

Historický národní park PHIMAI ve velmi krásný khmerských chrám obklopený originál hradbami. Procházíme jej úplně celý, nikde žádný turista, takže si to opravdu užíváme, koukáme na detaily, odpočíváme ve stínu, no paráda. Z historického parku míříme tak asi 10 minut pěšky do národního muzea. Je zde kompletní sbírka originálních i restaurovaných artefaktů z khmerské doby. No super, stojí to za to. Ve městě stojí zato zajít k chedi MERU BOROMATHAT, ikdyž je už v celkem dezolátním stavu, nicméně zajít až k městské bráně PKATU CHAI (VICTORY GATE) už stojí za to. Odtud míříme zpět na trh, kde opět nastupujeme do busu směr KHORAT. ZA 36B opět stejná verze mercedesu s výhledem místy až na cestu.

Po příjezdu do KHORATU na terminál 2 nás hned odchytil nějaký nahaněč, že jede směr AYUTHAYA, že tam sice přímo nestaví, ale že projíždí těsně kolem. Jelikož je už pozdní odpoledne sedáme do busu a fičíme. Pak nám říká, že tedy zastaví na předměstí BAG PA-IN odkud můžeme jet busem do AYUTHAYA. Fičíme tedy klimatizovaným luxusním busem za nějakých 154B, kde je kosa, protože klima jede na plný výkon. Po asi 3 hodinách jízdy nás řidič vyhazuje na dálnici u BANG PA-IN, a že máme přejít nadchod a ukazuje nám i zastávku odkud nám to pojede do AYUTHAYA. No super, už jen kousek domů, je okolo 21:00. Přicházíme tam, ptáme se kolemjdoucích na bus do AYUTHAYA, ale naše výslovnost toho města jim nic neříká. Nicméně po delší době to jednomu dědečkovi došlo, a říká nám, že se to vyslovuje AJÚTYJÁ s přízvukem na TY. Pak přijíždí nějaký bus s čajovým nápisem na čelním skle a on říká, ať nasedneme s ním, že ten bus sice nejede úplně do AYUTHAYA, ale na předměstí a odtamtud se už nějak dostaneme. Vysedáme na předměstí během asi 20 minut jízdy, zde už to trochu poznávám, nicméně co teď. Odchytává nás mladý Thajec, který je v perfektně padnoucím obleku a nádhernou angličtinou nás oslovuje co my zde. Tak mu vyprávíme celý náš dnešní den a on říká, že jsme se měli tedy královsky. Nicméně, že z předměstí do našeho GHTP je to pěkná dálka, tudíž nám domlouvá zdejší mototaxi. Moc tomu nevěříme, ale on nás ujišťuje, že to je v poho a že za 2 x 50 B nás hodí až před GHTP. Toto byl náš první moment, kdy jsme se s Deni oddělili. Ona jela na motorce s nějakou ženskou a já měl za řidiče chlapa. Ženská na to šlápla a už jí nebylo vidět. To mě trochu znepokojovalo. Nicméně při jízdě poznávám centrum města. Těsně před GHTP můj řidič odbočuje jinam, a tak ho napomínám, že chci do GHTP, asi to nepochopil. Nicméně otáčí to a přijíždí k GHTP, kde už stojí Deni a její řidička. No paráda vyšlo to, jsme u GHTP. Platíme za mototaxi a jdeme se osprchovat. Je nějakých 22:00, v GHTP si dáváme výborný shake a kvůli už zavřené restauraci jdeme do obchodu SEVEN ELEVN, kde si dáváme čerstvého HOT DOGA.

Výdaje:

Výdaje v Bath (1 Bath = 0,6 Kč) Tom (B) Deni (B) suma (B)
Ranní přívoz přes řeku 6 6
Vlak II. třída z AYUTHAYA do KHORAT 369 369
Autobus z KHORAT do PHIMAI 36 36
Vstup do chrámu v PHIMAI 40 40
Vstup do muzea v PHIMAI 30 30
Autobus z PHIMAI do KHORAT 36 36
Autobus z KHORAT DO BANG PA-IN 154 154
Autobus z BANG PA-IN do AYUTHAYA 20 20
Mototaxi do GHTP 50 50
Ananas 2x 10 10
Voda 1,5 l. 13B 6,5 6,5
Džus 300 ml. 17B 8,5 8,5
Ovocný shake 30B 15 15
HOT DOG 20 20
Ubytování v GHTP 100 100
Suma 901 901 1802

Čtvrtek 14. prosince

Ranní rituál už je stejný, snídaně je ještě musli z ČR a voda. To úplně stačí. Po sbalení báglů jdeme na tržiště, respektive na autobusák a sháníme se po busu, který by jel přímo do KANCHANABURI. Ten se nám nedaří sehnat, protože odtud tam žádný přímý spoj nejede. Nicméně ujímá se nás mladý člověk v uniformě kancelářské techniky OKI. Jeho lámanou angličtinu, kterou si chce s námi procvičit nám sděluje, že odtud opravdu žádná přímá linka nejede, ale že jede bus do SUPHANBURI a odtamtud do KANCHANABURI. Nicméně věříme mu a nasedáme. Fičíme již známým starým mercedesem, který má výhled, jak do stran, tak i pod podlahu. Chvíli s ním kecáme a probíráme thajský život, pak usínáme a spíme. Za cca 2 hodiny přijíždíme do SUPHANBURI a čistě náhodou, jak vystupujeme, náš mladý průvodce nám zjišťuje v thajštině bus do KANCHANBURI a už nám ukazuje, do kterého nasednout. No super, přesedáme během 5 minut a fičíme dále. No super (je v předchozí větě), jak to vyšlo. Jedeme další 2 hodiny tímto busem, no spíše vozidlem, který byl busem před 30-ti lety.

Přijíždíme do KANCHANABURI a vystupujeme na autobusáku. Tento je velký a moderní s cedulemi odjezdů do všech směrů, no luxus. Z autobusáku si bereme taxíka, a fičíme do Guest House Jolly Frog (dále také GHJF). Prý je super a za super cenu. Taxíkem jedeme asi tak 10 minut a už jsme tam. Na recepci se domlouváme na ceně a prohlížíme super pokoj s koupelnou. No paráda zůstáváme tady, tip z LP se opět vydařil a potvrdil. Trošku se vybalujem a rozhodujeme se vypadnout na průzkum města. Na recepci, což je vlastně restaurace si ještě dáváme jogurtový shake, no zuper, řeknu vám.

Vyrážíme poznat město a jdeme hned do muzea JEATH. Následně se jdeme podívat na hřbitov válečných zajatců, celkem mazec. Opravdu pietní místo. Odtud se jdeme podívat na most přes řeku KWAI. Řeka se sice ve skutečnosti jmenuje jinak, ale ten film ji nejvíce proslavil. K pozdnímu večeru přicházíme upajdaní zpět do GHJF a dáváme si královskou večeři. Smažené nudle se zeleninou a 2x jogurtový shake s melounem a banánem a navíc banana pancake trošku jinak než jej dělali v Bangkoku. No super, to jsme si tedy pošmákli, opravdu hostina. Jsme unavení, tak si jdeme lehnout.

Výdaje:

Výdaje v Bath (1 Bath = 0,6 Kč) Tom (B) Deni (B) suma (B)
Autobus z AYUTHAYA do SUPHANBURI III. tř. 50 50
Autobus z SUPHANBURI do KANCHANABURI III. tř. 50 50
Taxi z autobusáku do GHJF 40B 20 20
Ubytování v GHJF 100 100
Vstup do JEATH 30 30
Internet 10B/30 minut 5 5
Voda 13B a cola 14B 13,5 13,5
Ovocný shake 20 20
Jogurtový shake 25 25
Smažené nudle se zeleninou 30 0
Banana pancake 0 25
Suma 343,5 338,5 682

Pátek 15. prosince

Ráno vstáváme do krásného dne s tím, že vyrážíme na předem zaplacený trip směr SAI YOK WATTERFALL, HELL FIRE PASS apod. Vyrážíme opět klimatizovaným minibusem nejprve směr vodopád. Tento je kaskádovitý a je opravdu pěkný. Následně se přesunujeme na sloní farmu, kde poznáváme slony, a také se projedeme včetně jejich koupání v řece. No paráda. Pak následuje bamboo rafting na řece, to byla spíše nuda, ale když už to bylo součástí, tak proč ne. Následně se přesunujeme na HELL FIRE PASS, což je důležité místo v době 2. sv. války. Muzeum je krásné (nové) a vystavuje modely, fotky i s poutavým filmem o hrůzách a utrpeních místního lidstva při budování železnice smrti. Dále se procházíme místní džunglí k samotnému HELL FIRE PASS a dále po kolejích železnice smrti. V džungli jsme našli malého leguána, chvíli si hrál na schovávanou, ale pak se ukázal.

Odjíždíme a míříme k dřevěnému viaduktu lemující řeku KWAI. Tento je původní s původními hřeby a dodnes používaný. Čekáme na vlak, že se svezem, ale průvodkyně pro chvíli čekání přichází s tím, že vlak měl nehodu, takže se to ruší. Škoda, ale nedá se nic dělat. Přesunujeme se k mostu přes řeku KWAI, zde je další zastávka, jelikož však jsme zde byli už včera, procházíme ho jen zlehka a pak míříme zpět do GHJF.

Výdaje:

Výdaje v Bath (1 Bath = 0,6 Kč) Tom (B) Deni (B) suma (B)
Ubytování v GHJF 100 100
Organizovaný výlet 700 700
Banány pro slony 20 20
Suvenýry 150 150
Suma 970 970 1940

Sobota 16. prosince

Ráno vstáváme velmi brzy okolo 05:15 a s pomocí taxíku se přemisťujeme na autobusové stanoviště. Odtud v 06:30 míříme obyčejným busem do RATCHABURI. Zde přijíždíme okolo 09:00 na stanoviště, další spoj do PETCHABURI nám jede až za 3 hodiny. Jdu koupit vodu a nějakou dobrotu pro Deni do blízkého SEVEN ELEVEN. Přesně odjíždíme opět obyčejným busem do PETCHABURI. Okolo 11:00 dojíždíme do PETCHABURI na stanoviště obyčejných busů, odkud chceme pokračovat dále na jih do SURAT THANI. Místní správce stanoviště na nás gestikuluje, že odtud tímto směrem nic nejede, ale hned nás nakládá do svého pick-upu a převáží nás cca 10 minut jízdy na dálnici k takovému motorestu, kde máme počkat na bus a místním vysvětluje, co chceme. Po 1 hodině zde přijíždí bus a už se nás ujímá průvodčí a vše zařizuje. Sedíme tedy v luxusním klimatizovaném buse a míříme na jih. Do SURAT THANI dojíždíme okolo 20:00.

V SURAT THANI jsme naletěli jednomu naháněči, který nás zavezl do soukromé cestovky s tím, že až ráno pojede jejich soukromý minibus do PHANG NGA. Je nám líto, že po 3 týdnech cestování v Thajsku jsme ačkoli již zkušení naletěli, ale i to špatné je k něčemu dobré. Zajistili nám v celku levný a slušný hotel, cenu do PHANG NGA jsme nakonec usmlouvali z 380B na 250B.

Výdaje:

Výdaje v Bath (1 Bath = 0,6 Kč) Tom (B) Deni (B) suma (B)
Taxi na autobusové stanoviště v KANCHANABURI 20 20
Obyčejný bus z KANCHANABURI do RATCHABURI 45 45
Obyčejný bus z RATCHABURI do PETCHABURI 50 50
Klima bus z PETCHABURI do SURAT THANI 305 305
Nákup 20 20
1x voda 6B 3 3
Ubytování v SURAT THANI 280B 140 140
Taxi z autobusáku do hotelu 120B 60 60
Suma 643 643 1286

Neděle 17. prosince

Ráno vstáváme na signál telefonu recepčního, který nám sděluje, že pokud chceme jet dříve do PNANG NGA tak můžeme, ale hned. Tudíž narychlo balíme a fičíme na recepci. Přijíždí minibus a už sedíme a fičíme. Pak nabíráme další lidi, a když řidič zjišťuje, že počet cestujících je více než sedadel, uspořádá domorodce ve stylu 2 na jedno sedadlo a jedem. Australani z toho mají radost a srandu, ale dojde i na ostřejší slova. Nicméně jedem a užíváme si ranní jízdu. Před městem PHANG NGA nás řidič vyhazuje na silnici s tím, že už tam čeká domluvený majitel cestovky a nakládá nás do své HONDY CIVIC. Vysvětluje nám, že řidič to vše domluvil telefonem a náš další průvodce MR. KEAN se nás plně ujímá a vyzvídá náš program.

Sdělujeme mu tedy, co bychom zde chtěli zažít a on nám samozřejmě nabízí své služby. Jelikož však nabídl super cenu i program, využíváme toho. V jeho kanceláři se převlékáme a necháváme si zde všechny věci, jen drobnosti si berem sebou. Sledujeme, jak domácí připravuje jídlo pro cestující a chvíli si s nimi povídáme. Po chvílí nás MR. KEAN nakládá do pick-upu spolu s Australany, Englány atd. a jedeme na pobřeží, kde přeskakujeme do long tail boatu. Fičíme skrz mangrové lesy, ty jsou parádní, následně proplouváme mezi vápencovými krasovými útvary a jeskyněmi THAM LOD CAVE, THALU CAVE a přesunujeme se na ostrov KOH HONG. Zde nás lodivod vyhazuje na pláž a my procházíme jeskyní do vnitřního systému ostrova, který je celý obklopen vápencovými útvary. No paráda to je ráj na zemi. Počasí se střídalo z pěkného na škaredé a naopak, na moři jsme zažili i 2m vlny, kdy ten long tail boat lítal nahoru a dolů, až se Englánům točila hlava. Nicméně plujeme dále už za slunného počasí k ostrovu KHAO PING KAN, který je spíše známější jako ostrov JAMES BONDA. No paráda, radost pohledět na ten slavný vápencový útvar ve tvaru šipky bodcem dolů. Následně plujeme k ostrovu KHAO KHIEN, kde jsou primitivní prastaré malby na stěnách a dále na ostrov KOH PAN YEE, kde je tradiční muslimská vesnice. Tuto si ani moc neprohlížíme, je to taková lidská zoo. Zůstáváme tedy na molu a čekáme na odjezd. Plavba zpět do přístavu trvá asi 30 minut, pak přesedáme opět do pick-upu, který nás veze zpět do kanceláře MR. KEAN.

Zde si bereme věci, on nám dává ještě mapu města a říká nám, kde se ubytovat. Nicméně my dáváme na rady LP a míříme do GUEST HOUSE PHANG NGA (GHPN). Zde si domlouváme za 200B super čistý a krásný pokoj s vlastním sociálním zařízením. Večer se jdeme projít do města a nacházíme internet, takže zasedáme před monitor a píšeme známým o pozici, kde jsme. Ještě navštěvujeme SEVEN ELEVEN shop a kupujeme si snídani, včetně nějaké večeře. Vracíme se do GHPN a jdeme spát.

Výdaje:

Výdaje v Bath (1 Bath = 0,6 Kč) Tom (B) Deni (B) suma (B)
Minibus z SURAT THANI do PNAG NGA 250 250
Organizovaný výlet do AO PHANG NGA 800 800
Ubytování v GHPN 100 100
Internet 20B/1hod 10 10
2 x večeře hamburger 17 17
Nákup – džus 12B + toustový chleba 25B 17 17
Suma 1194 1194 1286

Pondělí 18. prosince

Ráno jdeme pěšky na autobusák s tím, že se chceme přesunout do letoviska KRABI. Sedáme do klimatizovaného busu a fičíme. Tento nás vyhazuje na autobusovém stanovišti TALAT KAO. Odtud jedeme dodávkou (SAWNGTHAEW), která zde slouží jako MHD, a fičíme až do letoviska AO NANG. Původně jsme se chtěli ubytovat v J. MANSION, ale měli plno na další 3 dny. Tudíž jdeme naproti do GUEST HOUSE JINDA (GHJ) a ubytováváme se zde. Již dle cen lze poznat, že jsme v letovisku. Ubytování je za 350 B, kde pokoj nemá okna jen větrák, nicméně nám to stačí, vždyť jde o to tu jen přespat.

Po ubytování jdeme na průzkum městečka a nakonec končíme na pláži, kde se koupeme. Večer jdeme do města se podívat po něčem dobrém, nakonec nacházíme malou rozkládací restauraci z pojízdných dvoukoláků a plastových židlí, kde si vybíráme, co si dáme, nakonec padla volba na smažené kuř. maso se zeleninou a rýží (jedna porce bohatě stačí pro dva). Jídlo bylo výborné a domlouváme se zde i na zítřek.

Výdaje:

Výdaje v Bath (1 Bath = 0,6 Kč) Tom (B) Deni (B) suma (B)
Klima bus z PNAG NGA do TALA KAO – Krabi 80 80
Sawngthaew z TALA KAO na AO NANG 50 50
Ubytování v GHJ 350B 175 175
Koupě pláž. lehátka 100B 50 50
Koupě plavek pro Toma (své někde ztratil) 300 0
Nákup (10B sladkosti + 3x10B cola 3x) 20 20
Nákup (5B voda + 15B džus) 10 10
Banana pancake s čokoládou 20B 10 10
Večeře – smažené kuř. maso s zeleninou a rýží. 40B 20 20
Suma 715 415 1130

Úterý 19. prosince

Tento den je plánován jako hodně odpočinkový. Hned po ránu nasedáme na pláži do long tail boat a fičíme na ty neslavnější pláže a to je HAT KAI LEH WEST. Zde doplouváme po 20 minutách a už jsme na nádherné pláži, kde nikdo není. No paráda. Jdeme pěšky a procházíme celý poloostrov až docházíme na pláž HAT KAI LEH EAST, která je taky pěkná, ale je více zarostlá mangrovy. Z této pláže jsme 3x minuli odbočku do DIAMAND CAVE, nicméně pak ji nacházíme a jdeme dovnitř podívat se na krasovou výzdobu. No paráda, jeskyně je opravdu velmi nádherná.

Odtud se přemisťujeme pěšky skrz poloostrov na pláž HAT PHRA NANG, kde se usídlujeme a jdeme plavat a šnorchlovat. Zde se jdeme ještě podívat na THAM PHRA NANG NOK, což je jakási výduť ve skále, tzv. princeznina jeskyně. Okolo 13:00 se již procházíme červeným bahnem a stoupáme na vyhlídku, z které lze vidět celý poloostrov a k princeznině laguně. Na vyhlídku jsme došli, ale k laguně již ne, neměli jsme vhodné boty, přece jenom ty sandálky na to nebyly. Okolo 16:00 odjíždíme z HAT PHRA NANG na AO NANG, kde jdeme rovnou do naší oblíbené venkovní restaurace jako včera.

Výdaje:

Výdaje v Bath (1 Bath = 0,6 Kč) Tom (B) Deni (B) suma (B)
Ubytování v HGJ 350B 175 175
Vyprání prádla 35B 17,5 17,5
Zpáteční lístek long tail boat na pláže RAILAY 120 120
Ananas 30B 15 15
Nákup (1,5l. vody 14B + sladkosti 5B) 9,5 9,5
Nákup (2x1l. vody) 5 5
Nákup (cola 14B + sladkosti 7B + tousťák 15B) 18 18
Večeře – PAD THAI s kuř. masem a zeleninou 35B 17,5 17,5
Banana pancake 35B 17,5 17,5
Suma 395 395 790

Středa 20. prosince

Brzy ráno okolo 07:00 pomocí sangthaew se přesunujeme směr přístav HAT NOPPHARAT THARA, odkud pravidelně jezdí trajekt na ostrovy PHI PHI ISLANDS. Jsme tam velmi brzy, takže si prohlížíme budovu národního parku, zajímavé je, že byla otevřená a volně přístupná. Procházíme jí, koukáme na fotky, na mapy atd. Plavba je poklidná okolo pobřeží, pak se přesunujeme na volné moře, trošku vlny a začíná to houpat. Připlouváme na ty slavné ostrovy ráje PHI PHI a hned se nás chytají dotěrní nadháněči s tím, že zrovna oni mají to nejlevnější ubytování na PHI PHI za pouhých 1000B za noc. Toto odmítáme, spíše se vyptáváme na cestu na pláž PHI PHI LOGN BEACH. Oni nám říkají, že cesta pro pěší tam není, že musíme využít long tail taxi za pouhých 2 X 80B, což je standardní taxa a jelikož jsme v letovisku plných bohatých turistů, smlouvání je zde cizí slovo. Odmítáme tedy a vyrážíme dle mapy pěšky podél pobřeží.

Za nějakých 40 minut pěší chůze v plné polní přicházíme na PHI PHI LONG BEACH a ptáme se na recepci po levném ubytování. Nejprve nám nabízí bungalovy za 350B bez sociálky, jdeme na to mrknout, ale nebereme, tak nám nabízí za 500B se sociálkou, koukáme na to, je to sice o něco málo lepší, ale toto už berem.. Na recepci, což je vlastně i restaurace si dáváme shake, ale za 35B tedy nic moc. Jdeme tedy na pláž, následně si zaplavat a zašnorchlovat. Následně se jdeme projít na pláž AO LO MUDI, kde jsme narazili na netypického domorodce, což je BAZI. Bazi je vlastně Bedřich a je to Čech, jako poleno. Rovněž potkáváme nějaké Pražáky, takže po nějakých 3 týdnech slyšíme i češtinu. S těmi Čechy jdeme k nim na PHI PHI HILL residence, kde si dáváme večeři, zde mají dobré ceny za dobré jídlo, ikdyž ubytování je zde dražší než dole na PHI PHI LONG BEACH.

Výdaje:

Výdaje v Bath (1 Bath = 0,6 Kč) Tom (B) Deni (B) suma (B)
Sangthaew do HAT NOPPHARAT THARA 20 20
Trajekt na PHI PHI ISLANDS 390 390
Bungalov na PHI PHI LONG BEACH 500B 250 250
2x shake 35 30
Večeře PAD THAI 50B jedna porce 25 25
Suma 720 715 1435

Čtvrtek 21. prosince

Ráno jsme posnídali klasicky a vyrážíme pěšky do městečka na AO TON SAI, kde jsme dokoupili vodu, toustový chleba a na ranní osvěžení dobře vychlazený meloun. Z městečka stoupáme po příkrých schodech na ostrovní vyhlídku, odkud je nádherný výhled na zátoku AO TON SAI a AO LO DALAM. Z vyhlídky vyrážíme skrz džungli na pláž HAT RANTI, ale poté, co mi těsně před nohy v džungli proběhl had, tak to otáčíme. Přece jenom holé nohy v sandálkách a hadi se nemají rádi. Když se vracíme na křižovatku na vyhlídce, potkáváme domorodce, kteří nás posílají na další vyhlídku, která není ani v LP. Jdeme tedy tam po širší pěšině a docházíme k telefonnímu stožáru na vrcholu kopce, odkud je opravdu pěkný výhled na všechny strany. Vyhlídka byla super, nicméně džungle je džungle a tak raději míříme zpět do již známých míst.

Ve městě se osvěžujeme ananasem a jdeme zpět na PHI PHI LONG BEACH. Jdeme na pláž si zašnorchlovat. Pod vodou fotím nějaké ty korálové rybky, je jich tady spousty, protože PHI PHI LONG BEACH má jeden z nejkrásnějších korálových útesů na celém ostrově. Na jídlo jsme si opět zašli na PHI PHI HILL, kde si dáváme smažené nudle se zeleninou (Deni) a já si dávám LAD NAR, což jak jsem zjistil až poté, co to donesli, tak to byla thajská polévka se vším, co kuchyně dala. Asi bych to přirovnal k česnekáčce s masem, zeleninou, ovocem, nudlemi a vším, co kde našli. Nicméně byla výborná, ikdyž Deni zrovna moc nejela. Po večeři scházíme dolů a jdeme spát s tím, že v noci domlouváme zítřejší program.

Výdaje:

Výdaje v Bath (1 Bath = 0,6 Kč) Tom (B) Deni (B) suma (B)
Bungalov na PHI PHI LONG BEACH 500B 250 250
Voda 2x2l. 10 10
Ananas a meloun 20 20
Chleba toustový 25B 12,5 12,5
Večeře 50 50
Cola a banánový shake 20 30
Suma 362,5 372,5 735

Pátek 22. prosince

Po noční debatě o tomto luxusním ráji, zejména co se cen týče, se domlouváme, že mizíme z PHI PHI. Toto letovisko je spíše pro německé, britské, francouzské turisty, kteří o cenách nesmlouvají, což domorodci využívají a proto jsou ceny nahoře a pevné. My nízkonákladoví, zvyklí spát za 200B +/- za noc, mizíme, tam kde bude lépe. Už chápu cestovky v ČR, které nabízejí Thajsko za nějakých 50 tisíc za 14 dnů, kde na ty ceny přišly. Ony si přirazí 10 až 40%, Thajci si přirazí dalších 200 až 300% a cena je tu. To je mazec.

Takže vyrážíme v 07:00 pěšky na AO TON SAI, kde jsme za 45 minut. Na molu kupujeme lístky do města KRABI a čekáme na náš trajekt. Nakonec se zde sešlo tolik lidí, že přistavili další loď, tedy plul jeden velký trajekt a jeden menší, byl to takový hromadný útěk z PHI PHI ISLANDS. Připlouváme do přístavu KRABI, některé bylo jinde než jsme původně plánovali. Mysleli jsem si, že skončíme tam, kde jsme původně vypluli, ale jsme jinde. Nevadí, jsme blíže města KRABI než na AO NANG (původní místo).

Z přístavu jdeme pěšky, když nás spousty naháněčů zvaly do taxíků za nehorázný peníz. Jdeme do centra asi hodinu, když dorážíme na hlavní cestu. Zde se ptáme na cestu, jak dál do centra domorodců a oni nám pomáhají tak, že nám dali zdarma mapu města. Když jsem jim chtěl dát peníze, s hrdostí to odmítli. Po cestě do centra jsme našli super levný internet 20B/Hodina (na PHI PHI byla 1 minuta za 4B = to je rozdíl co?), takže toho využíváme a píšeme domů. Cestou se rovněž zastavujeme v obchodě, kupujeme vodu a co jiného než sladkosti, jsou tu levné, jak nikde jinde.

Blížíme se k centru a hned z kraje města narážíme na HOTEL K.R.MANSION. Deni se tam zprvu nechce, protože to je hotel, ale já to jdu zkusit a uvidíme. Recepční, velmi milá domorodkyně, nám nabízí pokoj za 200B, bílé lůžkoviny, perfektní. Bez váhání bereme. Následně se jdeme najíst do místní restaurace, dáváme si na půl kuřecí maso s rýží po Japonsku se sezamovým semínkem. Výborné moc chutnalo. Poté se jdeme projít po městě KRABI. Kupujeme suvenýry, byly zde nejlevnější v celém Thajsku. Pozor nepleťte si město KRABI a letovisko KRABI AO NANG. Letovisko je asi 20 minut jízdy odtud. Následně se vracíme do hotelu, kde jdeme do jejich restaurace na večeři. No zuper, opět jsme se tak dobře najedli. Deni si dává kuřecí salát se zeleninou a já si dávám vepřový steak se zeleninou a topinkami, navrch colu a jahodový shake. Zde měli ty nejlepší shaky v celém Thajsku.

Výdaje:

Výdaje v Bath (1 Bath = 0,6 Kč) Tom (B) Deni (B) suma (B)
Trajekt z PHI PHI do města KRABI 350 350
Internet hodina za 20B 10 10
Ubytování v HOTEL K.R.MANSION 200B 100 100
Nákupy na PHI PHI voda a tousťák 20 20
Nákup na KRABI 3x sladkosti, voda 13,5 13,5
Banány na trhu 10B/17 ks. 5 5
Koláče v pekárně 22B/4 ks 11 11
Oběd 37 37
Dárky 287,5 287,5
Večeře 65 84
Večeře 899 918 1817

Sobota 23. prosince

Snídaně byla netypická a to toustový chleba s banánem. Nicméně výborná. V 08:00 si jdeme půjčit motorku. Tentokrát máme HONDU za 200B na celý den. Tankujeme plnou a fičíme směr NP THAM BOKKHARANI. Jízda nám zabere asi 45 minut po hlavní cestě, jedeme průměrně tak asi 80km/h. Přijíždíme k NP THAM BOKKHARANI, což je soustava malých, ale kouzelných vodopádů s azurovou vodou. Nyní jedeme k vodopádu HUAY TOH, ale za vstup chtěli 400B/os., což odmítáme zaplatit a jedeme zpět do KRABI.

Zde odbočujeme k WAT THAM SEVA, což je TIGER CAVE TEMPLE. Zde potkáváme skupinu opic makaků. Jdeme se podívat do TIGER CAVE TEMPLE a následně jdeme na vrchol tohoto vápencového útvaru. Čeká nás tedy 1236 pěkně strmých schodů. Z vrcholu je nádherný výhled na město, pobřeží, mangrovy a plantáže. Cestou zpět do města se zastavujeme na trhu a kupujeme si 1 melounu. Jedeme s ním do parku, kde na lavičkách svačíme meloun, no paráda, byl výborný. Poté jdeme vrátit motorku a jdeme si ještě dokoupit nějaké dárky a suvenýry. Večer se jdeme opět najíst do hotelové restaurace, kde si Deni dává již vyzkoušený kuřecí salát a já experimentuji s hovězím masem po Japonsku. No výborné, opravdu výborné, navrch jahodový shake.

Výdaje:

Výdaje v Bath (1 Bath = 0,6 Kč) Tom (B) Deni (B) suma (B)
Ubytování v HOTEL K.R.MANSION 200B 100 100
Motorka HONDA 200B 100 100
Tankování 3,5l = 90B 45 45
2 trsy banánů cca 20ks 30B 15 15
Nákup 2x sladkosti 5 5
Nákup 2x sladkosti a voda 7,5 7,5
Vstup do NP THAM BOKKHARANI 200 200
Meloun 35B 17,5 17,5
Suvenýry 165 165
Večeře 64 84
Suma 719 739 1458

Neděle 24. prosince

Recepční z hotelu nám sehnala super levný luxusní bus do BANGKOKU. Cena je 450B/os. což je paráda, protože normální cena je od 800 do 1000B. Ráno jsme ještě stihli nákup a okolo 10:00 se jdeme projít do parku. Zde byla výstava zpěvných ptáků. Následně se jdeme ještě najíst do restaurace, kde si dáváme smaženou rýži se zeleninou a kuřecím masem. Následně už nás vyzvedává taxík, který nás hodí na autobusák k busu. Cestou nabíráme ještě 4 lidi. Ten taxík už byl v ceně. Zde na autobusáku nás vyhazuje a čekáme asi 1 hodinu na další cestující. Po 1/2hod nasedáme do klimatizovaného luxusního busu a jedeme směr Bangkok.

Výdaje:

Výdaje v Bath (1 Bath = 0,6 Kč) Tom (B) Deni (B) suma (B)
Klima lux. bus z KRABI do BANGKOKU 450 450
Pekařství 35B tousťák, 3x6B máslové chlebíky 26,5 26,5
Nákupy 2x5B sladkosti, 29B marmeláda, 12B džus 5B voda 28 28
Nákupy 2x5B sladkosti 10B cola 10 10
Oběd 50 50
Cola a banana shake 20 20
Suma 584,5 584,5 1169

Pondělí 25. prosince

Okolo 06:30 přijíždíme do BANGKOKU poblíž KHAO SAN. Odháníme tuk-tukáře a jdeme asi 10 minut pěšky k již známému GREEN GUEST HOUSE (GGH). Hned se ubytováváme a dáváme si 3 hodinový spánek. V 10:00 vstáváme a jdeme se projít k chrámu WAT INDRAWIHAN. Cestou jsme se několikrát zastavili na sladkosti. Cestou zpět se zastavujeme v obchodě s muzikou a kupujeme si 2CD s originál thajskou hudbou. Následně jdeme na KHAO SAN a dáváme si nudle PAD THAI se zeleninou. Poté se procházíme po celé KHAO SAN a kupujeme si organizovaný výlet na plovoucí trhy DAMNOEN SADUAK. Propočítali jsme si náklady a s nimi to vyšlo nejlevněji než jet na vlastní pěst.

Po obědě si opět dáváme 2 hodinový spánek a okolo 16:00 vyrážíme k chrámu WAT MAHATHAT, WAT ARUN a zpět okolo WAT PHO. Na večeři jsme si dali grilovanou kukuřici přímo v GGH a PAD THAI s kuřecím masem a zeleninou na ulici z pojízdné restaurace (dvoukolák s ohněm).

Výdaje:

Výdaje v Bath (1 Bath = 0,6 Kč) Tom (B) Deni (B) suma (B)
Ubytování v GREEN GUEST HOUSE 160B 80 80
Internet 10B/15min 5 5
Nákupy 19,5 19,5
Nákupy – marmeláda 27B, 15B lepící páska 21 21
2xCD 150 150
Jídlo PAD THAI se zeleninou 15 15
Nákupy 12B nanuk, 26B tlusťák, 6B voda = 42B 21 21
Večeře 20 15
Voda 7B 3,5 3,5
Suma 336 331 667

Úterý 26. prosince

Z GGH se přesunujeme k cestovce na KHAO SAN. Po chvíli už sedíme v klimatizovaném minibuse a projíždíme BANGKOKEM směrem na východ. Po 1,5hod jízdy přijíždíme do DAMNOEN SADUAK a přestupujeme na lodičku, která je v ceně. Plujeme skrz plovoucí trhy a sledujeme tržní melu. Jediných rozdíl je v tom, že zde je tržnice na vodě. Takže kolem vás tady proplouvají lodičky se zeleninu, ovocem, suvenýry, ale i masem či plovoucí restaurací, kde vám udělají cokoli. Kupujeme si trs banánů za 20B, ovocnou směs z thajského ovoce za 40B, kokosovou buchtu za 20B a miniplacičky s ovocem a šlehačkou za 30B. V poledne trh pomalu končí a tak jedeme zpět do BANGKOKU. V 13:30 jsem opět v GGH a jdeme se flákat na KHAO SAN, dáváme si grilovanou kukuřici a PAD THAI.

Výdaje:

Výdaje v Bath (1 Bath = 0,6 Kč) Tom (B) Deni (B) suma (B)
Ubytování v GREEN GUEST HOUSE 160B 80 80
Organizovaný výlet na DAMNOEN SADUAK 250 250
Trs banánů 20B 10 10
Ovocná směs 40B 20 20
Kokosové dobroty 25 25
Nákupy 27B tousťák, 10B sladkosti 18,5 18,5
Kávička 15B 7,5 7,5
Večeře 25 15
Suma 436 426 862

Středa 27. prosince

Ráno si dáváme snídani v podobě tousťáku s rybízovou marmeládou. Potom jdeme najít zastávku autobusu č. 47 a jedeme do nákupního centra MBK. Jsme zde v 08:00 a oni otevírají až v 10:00. Jdeme tedy do MCDONALD a dáváme si zmrzlinu a plánujeme co dál. V 10:00 si jdeme projí 6 pater obrovského nákupního centra, které je dále propojeno s obchodním centrem TOKYO.

Z MBK míříme do LUMINI PARKU. Opět jedeme busem č. 47. V parku trávíme celé odpoledne, je to taková obrovská oáza uprostřed velkoměsta. Většinu času trávíme tím, že se procházíme po parku a fotíme 1,5 až 2 metrové varany. Je to paráda tyto obří ještěrky sledovat. Zpátky na KHAO SAN jedeme opět busem asi 1 hodinu v brutální dopravní zácpě. Na KHAO SAN si dáváme 2x PAD THAI se zeleninou, banana pancake s čokoládou, grilovanou kukuřici a večer ještě jedno velké PAD THAI.

Výdaje:

Výdaje v Bath (1 Bath = 0,6 Kč) Tom (B) Deni (B) suma (B)
Ubytování v GREEN GUEST HOUSE 160B 80 80
Bus č. 47 z KHAO SAN do MBK 7 7
Čokoládová zmrzlina v MC DONALD 19B 8 8
Nákupy 10B sladkosti 5 5
Bus č. 47 z MBK do LUMINI PARK 7 7
Bus č. 47 z LUMINI PARK na KHAO SAN 7 7
Banana pancake 20B 10 10
Nákupy 2x 27 tousťák, 29B marmeláda, 10B sladkosti, 5B voda, 10B cola 55 55
Večeře 2 x PAD THAI 15 15
Grilovaná kukuřice a cola 15 15
PAD THAI 25B a sladkosti 5B 15 15
Internet 15B/30minut 7,5 7,5
Suma 231,5 231,5 463

Čtvrtek 28. prosince

Ráno opět snídáme standardně a to tousťák s marmeládou. Po snídaní jdeme nakoupit zásoby na cestu a zastavujeme se i na internet. Pak jdeme sbalit bágly a využíváme zakoupenou lepící pásku oblepujeme hlavně spony batohu, zipy apod. Na oběd si dáváme na ulici PAD THAI a pak se usazujeme na recepci GGH a sledujeme okolní život. Kolem nás prochází člověk a jak slyší češtinu, tak se zastavuje a promlouvá k nám slovensky. Dáváme se s ním do řeči, tak na 2 hoďky.

V 15:00 už sedíme v minibusu směr letiště. Po příjezdu se necháváme hned odbavit a zbavujeme se tak báglů. Čekáme na vypsání našeho gate a pak jdeme zaplatit odletovou taxu 500B/os. Procházíme kontrolami a jsme ve free zóně. Zde trávíme zbytek večera, protože nám to letí až v 23:45. Odlétáme přesně na čas.

Výdaje:

Výdaje v Bath (1 Bath = 0,6 Kč) Tom (B) Deni (B) suma (B)
Klima bus na letiště 120 120
Internet 10B/15 min 5 5
Voda 7B 3,5 3,5
Nákupy 27B tousťák, 2x 11B jogurt, 6x 5B sladkosti 46,5 46,5
Oběd 1x big PAD THAI, 1x normal PAD THAI 25 15
Odletová taxa 500 500
Suma 700 690 1390

Pátek 29. prosince

Let je super, v 01:00 dostáváme výbornou večeři. Po večeři si dávám drink, Balantines s ledem, všechno v ceně, aby se mi lépe spalo. Okolo 05:30 už středoevropského času přistáváme přesně v čas. Procházíme kontrolami a jdeme k baggage claim pro naše bágly. Tyto vyjíždějí až v druhé várce, no hlavní je, že je máme. Teď už zbývá jen čekat na bus do ČR. Jelikož jede až v 21:00 máme celých 15 hodin čas, abychom se nějak zabavili. Odpoledne si dáváme housky a colu v místní restauraci. Pak hrajem karty a procházíme letiště. Autobus přijíždí v čas, takže na sedáme a fičíme.

Výdaje:

Výdaje v Euro Tom (€) Deni (€) suma (€)
Internet na letišti 2€ 1 1
2 x houska a cola 3 3
Suma 4 4 8

Sobota 30. prosince

Okolo 02:00 projíždíme na hranice v Rozvadově. V 4:30 jsme v Praze a hodně vyhladovělí dojíždíme v 07:30 do Brna. V Brně fičíme do prvního MCDONALDA. Tyto fasfoody nesnášíme, ale hlad je sviňa, tak ho bereme útokem. V 08:20 přijíždí bus z LONDÝNA a my se ptáme na místo do Ostravy. Sice tady nemá vůbec zastavovat, ale stál tu a místo má, takže to je super, už sedíme a fičíme směr Ostrava. Do Ostravy dojíždíme 11:00.

Výdaje:

Výdaje v Kč Tom (Kč) Deni (Kč) suma (Kč)
Jídlo v MC 72,5 72,5
Autobus z Brna do Ostravy 150 150
Suma 225,5 225,5 445

Celkový dojem a náklady

Thajsko byl opravdu super nápad. Nádherná země plná krásných usměvavých lidí s neuvěřitelně dobrou a stálou náladou. Země neomezených možností ve všech směrech, kde neexistují problémy a čas je zde relativní pojem. Země ideální pro baťůžkáře, kteří chtějí poznat kulturu, náboženství, architerkuru, kuchyni a vůbec styl asijského života.

Thajsko v nás zanechalo kus své krásy a optimismu, který jen tak rychle nevyprší ... takže všem, kteří plánují cestu na východ ... tak doporučujeme. s pozdravem TOM a DENI.

Výdaje:

Výdaje v Bath (1 Bath = 0,6 Kč) bez letenky 16000 Kč/os. Tom (B) Deni (B) suma (B)
Suma 14675 Bath 14455 Bath 29059 Bath
Suma 8805 Kč 8673 Kč 17435 Kč